zaterdag 11 december 2010

BBC SOUND OF 2011 : JAMES BLAKE


Eigenlijk hoeft in Engeland James Blake niet meer op deze lijst te komen, hij heeft immers zijn eerste succes in de Engelse lijst al binnen.


Producer James Blake zeilde in de Sound Of 2011's shortlist in de voorhoede van de opkomende post-dubstep sub genre van de Britse club muziek. De Deptford kunstenaar begon te zingen en studeerde piano vanaf zijn zesde jaar. Dit leidde uiteindelijk tot een studie populaire muziek aan  Goldsmiths University.
James luisterde vroeger  naar de muziek van zijn ouders , dat was dus veel klassiek en jazz aangevuld met de muziek van Stevie Wonder, D'Angelo en Sly & The Family Stone. Blake's liefde voor de elektronische muziek kwam pas veel later, toen de kunstenaar het clubstep duo Digital Mystikz ontdekt, vlak voor hij naar de universiteit ging.


Clubavonden aan de Universiteit waren het gevolg. Tot er een eerste productie aan kwam op het dubstep producer label Untold's Hemlock. James bracht zijn eerste twelve inch Air en het ontbreken daarvan op het etiket maakte het alleen maar geheimzinniger. Daarnaast maakte hij remixes van nummers van Snoop Dogg, Lil Wayne en Destiny's Child onder zijn alter ego Harmonimix. Kort na de producent is lid geworden van Mount Kimbie als derde lid van hun live show.

Blake beweert dat hij werd beïnvloed om meer van zijn eigen vocalen toe te voegen aan zijn werk van Joni Mitchell's Blue en Bon Iver's For Emma, Forever Ago, en deze stijl is steeds duidelijker geworden in latere releases op het gerespecteerde Belgische label R & S. Recente single, een cover van Feist's Limit To Your Love, lijktnu echt te gaan scoren. Dit werd het mikpunt van Radio 1's Zane Lowe in zijn "Hottest Record in de wereld" segment. Dit alles draagt alleen maar bij aan de groeiende verwachting voor het debuutalbum van de producent, begin februari uit op het A & M label.
http://www.youtube.com/watch?v=oOT2-OTebx0&feature=channel