maandag 28 februari 2011

R.E.M. - UBERLIN


Release: 6 maart

Label : Warner Brothers


Bij een band met de staat van dienst als R.E.M. blijf je toch altijd weer benieuwd als er een nieuw album aan komt. Collapse Into Now is het inmiddels alweer 15e album van deze Amerikaanse band  die op 7 maart uit komt.

R.E.M. heeft altijd een eigen alternatieve koers gevaren, alleen eerlijk is eerlijk de laatste jaren valt die eigen koers een beetje magertjes uit.

Glorie periode van R.E.M. is zowel in commercieel als artistiek opzicht, begin jaren 90. Met albums als Out Of Time en Automatic For The People, scoorde de band mega successen, daarbij ook nog eens met dat volstrekt eigen geluid.

Dat eigen geluid is de laatste jaren er wat bij ingeschoten. Michael Stipe legt die fout ook bij zichzelf. Door de verandering van platenmaatschappij in 1996 kwam er een giga druk op de groep te liggen om te gaan scoren.
Warner Brothers, moest natuurlijk de 80 mln dollar die het contract kostte terugverdienen.

Toch weet de groep ook op mindere albums altijd nog met goede nummers te komen. In dat opzicht is Uberlin, de single die in Engeland op 6 maart uitkomt,  een welkome verrassing. Het klinkt als R.E.M. als vanouds, als dit voorproefje tekenend is voor het hele album is R.E.M. terug.

Overigens de clip is heel aardig, de tekst wordt gepresenteerd als stations van een denkbeeldig metronetwerk, wat mij betreft heeft de band uit Athens Georgia de weg weer teruggevonden.

http://www.youtube.com/watch?v=PN1YpMtPIpE