zaterdag 19 februari 2011

CROSS LINX 2011 : EFTERKLANG OVERTUIGT ALS OPENINGSACT




Al een aantal jaar is Cross Linx een kleinschalig festival dat verschillende plaatsen aan doet en waarbij het de bedoeling is dat pop klassiek ontmoet. Dit jaar bestaat Cross Linx uit een viertal festivals, waarbij wij in Eindhoven zijn geweest.

De opening van de avond in Eindhoven is in de Grote Zaal van de Effenaar. De opening is voor de Deense band Efterklang. Als er een band is die op de dunne scheidslijn pop klassiek actief is dan zijn het wel deze Denen. Efterklang, waarvan het derde album Magic Chairs vorig jaar uit kwam op het gerenormeerde label 4AD. Het album kreeg hoofdzakelijk zeer positieve reacties . De Denen maken muziek die het beste is te omschrijven als een combinatie vanfolk, indierock, elektronica en klassiek. Waarbij ze een voorliefde hebben voor composities die niet in een keer alle geheimen prijs geven, maar ook veel wisselingen kennen.
Op het album komen ook strijkers en blazers in ruime mate voorbij.


Het is dan ook om die reden dat speciaal voor Cross Linx de IJslandse componist en dirigent Daniel Bjarnason (Bedroom Community) werk van Efterklang heeft bewerkt en geschikt gemaakt voor Efterklang en een ensemble van 8 blazers en een percussionist. Hoewel het optreden een mix moest worden van de drie albums ligt de nadruk toch op het werk van het laatste album.

Laten we dan meteen maar met de minpunten beginnen, dit is niks voor de Effenaar. Niet alleen is het podium veel te vol, ook het geluid komt in deze zaal absoluut niet tot zijn recht. Dat komt absoluut niet door de band. Je kunt horen dat ze flink hebben lopen oefenen want al meteen bij de opkomst van de artiesten hoor je een prachtige muziek waarin alle instrumenten prachtig naar voren komen.

Daarbij zit er ook een verschil in presentatie, de speciaal voor dit optreden gemaakte nummers komen minder uit de verf dan het oudere werk. Daarbij zijn vooral de nummers van het laatste album Magic Chairs de absolute hoogtepunten.
En zoals het bij een goed optreden hoort zit het venijn in de staart. Het beste nummer is Modern Drift en dat is keurig voor het laatst bewaard.

Per saldo een zeer overtuigend optreden , waarbij het nog beter had kunnen worden als de band zich had beperkt tot de bewerking van de nummers van het laatste album. Maar Cross Linx had zich geen betere openingsact kunnen wensen die recht doet aan het thema van het festival.