dinsdag 1 maart 2011

SCRITTI POLITTI - A DAY LATE AND A DOLLAR SHORT


Release: 28 februari

Label: Virgin

Wie zegt Scritti Politti , zegt vooral  Green Gartside (geboren als Paul Julian Strohmeyer) . Want deze Engelse band, die al sinds 1977 bestaat zeer wisselende bezettingen heeft gehad met als enige constante factor Green.

Begonnen in de punk periode ontwikkelde de band zich van punk tot new wave band in Engeland. Om midden jaren 80 richting de synthpop te gaan.

Hoewel de band nooit echt een groot commercieel succes heeft gehaald zijn er wel een aantal nummers die zonder meer de tand des tijds moeiteloos kunnen weerstaan. Oh Patti bijvoorbeeld, maar het meest magistrale nummer van de band is natuurlijk Absolute ( dat overigens in Engeland niet verder dan nummer 17 kwam). Het werken met een doordringende drum en bassline zoals in dat nummer was voor die tijd ongekend.

Het is niet voor niks daarna vele malen gesampeld. Het album Cupid and Psyche '85,  is het meest succesvolle album van de band tot nu toe. Het laat horen dat de band de tijd toen al ver vooruit was.

Na wat mindere albums en een periode van stilte keert de band nu weer terug met een the best of album, Absolute The Best Of.
Op dit album ook twee nieuwe nummers die Green schreef samen met David Gamson, die ook al verantwoordelijk was voor het cowriterschap op het al eerder genoemde album Cupid and Psyche '85 en Provision.

Ja hoe klinkt het dan? Als het nummer begint dan merk je wel dat de band met de tijd is meegegaan ( ook hier autotune maar dat deden ze in 1985 ook al!) maar dat het niet meer je op het puntje van je stoel laat zitten zoals Absolute dat wel deed.

Wat heeft het nummer dan wel opgeleverd, een pakkend refrein die er bij voor zorgt dat de balans de positieve kant uitslaat. Green laat horen de kunst van pakkende muziek te maken niet is verleerd, alleen het is niet meer baanbrekend.

http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_761433&v=gObynGSRV6E&feature=iv