woensdag 16 maart 2016

PETER BJORN AND JOHN : NIEUW ALBUM 10 JUNI





















Op 10 juni brengt Peter Bjorn and John het nieuwe album Breakin’ Point uit. Voor haar zevende studioalbum heeft het drietal samengewerkt met een indrukwekkende lijst producers zoals Patrick Berger (Icona Pop, Robyn), Paul Epworth (Florence and the Machine, U2, Paul McCartney), Greg Kurstin (Sia, Adele), Emile Haynie (Lana Del Rey, Kanye West), Pontus Winnberg (Miike Snow) en Thom Monahan (Wild Nothing, Devendra Banhart). Op woensdag 8 juni staat Peter Bjorn and John in de oude zaal van de Melkweg in Amsterdam.

Breakin’ Point is de opvolger van het in 2011 verschenen Gimme Some, het eerste album waarvoor de band producers van buitenaf in de arm nam. Op de vraag waarom ze daar nu ook weer voor heeft gekozen antwoord Bjorn: "You behave better when you have people over for dinner that aren't just your family. It wasn't that we just brought in anyone. We really respect what these guys do. We wanted to make pop music that was relevant now and not in a fantasy world of what we thought would be relevant. We learned how to not dwell on stuff because you can't sit forever." En in die opzet is Peter Bjorn and John meer dan geslaagd, want de groep heeft een van de beste albums uit haar carrière gemaakt. Voerde op Gimme Some door gitaar voortgedreven powerpop nog de boventoon, op Breakin’ Point gaat het om grootse popliedjes waarbij optimaal gebruik is gemaakt van alles wat een studio te bieden heeft. Hierdoor is een album gecreëerd dat tegelijk complex als doeltreffend eenvoudig klinkt.

Breakin’ Point verschijnt via het eigen INGRID label in samenwerking met Kobalt Label Services. Het label is onderdeel van het INGRID collectief dat Peter Bjorn and John in 2012 oprichtte met Andrew Wyatt, Pontus Winnberg, Lykke Li, Coco Morier, Jocke Åhlund, Nille Perned en Jonas Torvestig. Het collectief heeft ook een studio in Stockholm die ooit werd gebruikt door ABBA en waar recentelijker albums zijn opgenomen van Santigold, Haim, A-Ha en Chrissie Hynde. Bjorn produceerde het album van Hynde daar en schreef ook mee aan een aantal nummers. Terwijl de groep Breakin’ Point aan het maken was, hebben Peter, Bjorn en John de afgelopen vijf jaar ook gewerkt met een groot aantal andere artiesten. Naast Chrissie Hynde zat Bjorn in de studio met Lykke Li en Franz Ferdinand, nam John muziek op met Wild Nothing en Ane Brun en remixte Neneh Cherry en leverde Peter zijn bijdragen aan de albums van Doe Paoro, RAC en Cass McCombs. In groepsverband was Peter Bjorn and John onlangs te horen op het Yoko Ono album Yes I’m A Witch Too en het debuutalbum van Claptone. 

Luister hier naar de eerste single What You Talking About?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten