woensdag 9 maart 2016

DAVID CORLEY & NIKKI LANE NAAR DOWN BY THE RIVER




Het programma van Down By The River is compleet. Het roots en americana festival aan de Maas in Venlo voegt nog vijf namen toe, waaronder David Corley, Nikki Lane en Mandolin Orange. Het festival vindt plaats in Poppodium Grenswerk op eerste pinksterdag, zondag 15 mei. Het festival breidt dit jaar uit naar tien acts verdeeld over vier podia. Andere nieuwe namen zijn Joana Serrat en Lea Kliphuis. Eerder al werden onder andere The Wood Brothers en Meschiya Lake & The Little Big Horns aangekondigd. 


David Corley is een geval apart. Hij debuteerde vorig jaar op 53-jarige leeftijd met een prachtig doorleefd rootsalbum. Corley keert terug naar Nederland, nadat hij in Groningen op het podium een hartaanval overleefde, september vorig jaar. Een paar weken eerder stond hij op het Zomerparkfeest. David Corley opent het festival op een bijzondere manier. Details volgen later.  Nikki Lane is the new bad girl in country, die voor het eerst voet zet op Nederlandse bodem. Haar tweede album, geproduceerd door The Black Keys’ Dan Auerbach staat vol met hits en eindigde in veel eindlijsten, bijvoorbeeld van de Volkskrant.  


Down By The River is vernoemd naar een nummer van Neil Young. Het festival vindt pal aan de Maas plaats, de rivier die al eeuwen door Venlo stroomt. Down By The River richt zich op frisse en vernieuwende americana en rootsmuziek. Vorig jaar vond de eerste editie plaats, met vijf bands verdeeld over een klein en een groot podium in de zaal van Poppodium Grenswerk. Dit jaar wordt wordt het festival uitgebreid naar vier podia. Ook verdubbelt het aantal acts. Tickets zijn te koop via de website van Poppodium Grenswerk, in het eetcafé en bij Sounds Venlo. 


De vijf nieuwe namen: 

David Corley
Je zou kunnen denken dat David Corley uit het niets verscheen, maar zijn debuutalbum Available Light is het resultaat van een dertig jaar lange zoektocht naar zichzelf, die terug te horen is in ieder woord dat zijn grofkorrelige stem voorbrengt. Hij debuteerde dus op z’n 53-ste, maar zoals hij zelf zegt: ‘You’ve gotta live a life to write about it.’ Corley stond vorig jaar al op het Zomerparkfeest en komt nu terug naar Venlo met een nieuwe EP. 

Nikki Lane
Outlaw country was altijd een mannelijke aangelegenheid, maar zangeres Nikki Lane uit Nashville breekt met dat stereotype op haar tweede album All Or Nothin, geproduceerd door Dan Auerbach (The Black Keys). Ze groeide op in South Carolina met haar moeders Motown-lp’s en haar vaders countrycassettes, terwijl ze stiekem punkshows bezocht. Het komt allemaal terug in haar muziek. 

Mandolin Orange
Mandolin Orange’s muziek is stevig verankerd in het zuiden: bluegrass, country en folk, beschouwend maar niet somber. Het duo maakte daarmee grote indruk tijdens hun tour in November als support van ‘Such Jubilee.” 

Joana Serrat
Om haar nieuwe album “Cross The Verge” op te nemen, reisde Joana Serrat van haar huis in Vic, vlakbij Barcelona, naar Montreal in Canada om zichzelf op te sluiten in de analoge studio van producer Howard Bilerman (Arcade Fire). Het resultaat is prachtig.

Lea Kliphuis
In januari kwam Lea Kliphuis’ nieuwe album The World Owes Me Nothing uit bij Excelsior Recordings. “Pick up your guitar and start playing. Every song I leave undone is nobody's fault but my own. ‘Cause the world owes me nothing.” Het zijn de eerste woorden op het album en ze vatten precies samen waar Lea Kliphuis voor staat. 

Volledige line-up: 

The Wood Brothers (USA)
Nikki Lane (USA)
Meschiya Lake & The Little Big Horns (USA)
David Corley (USA)
Mandolin Orange (USA)
Joana Serrat (ESP)
Rob Heron & The Tea Pad Orchestra (UK)
Tiny Legs Tim (BE)
Lea Kliphuis (NL)

The Cannonball Johnsons (NL)






Geen opmerkingen:

Een reactie posten