woensdag 6 april 2011

FRANK BOEIJEN - GENADE
Release: al uit

Label: WitsandEigenlijk is het niet onze gewoonte om een recensie van een album te schrijven dat al een tijdje uit is, maar er is zo weinig aandacht voor de nieuwe Frank Boeijen dat we er toch even aandacht aan gaan besteden.

Eigenlijk is het ook geen album , maar een fotoboek met een CD erbij. Het zijn de prachtige zwart wit foto's van Karoly Effenberger die de herinneringen van Frank terug brengen.

De foto's zijn een prima combinatie met het album, juist door de eenvoud winnen ze aan kracht. Het zelfde geldt voor dit album van Frank Boeijen. Hij weet op dit album de lijn van de magistrale albums als As en Camera moeiteloos door te zetten.

Frank is op dit album op zoek naar zijn eigen oorsprong of zoals hij het zelf in het boek zegt: In de landschappen van de Lage Landen herkent hij de beelden die zijn leven en werk bepaald hebben. De begeleidende foto’s in het boek brengen de plekken, steden en landschappen waar de muziek van Frank Boeijen is ontstaan tot leven’

En hoewel de foto's heel mooi zijn, is het toch weer de muziek die duidelijk maakt dat al ruim drie decennia Frank Boeijen moeiteloos aan de top van de Nederlandse muziek staat. Het lukt Frank steeds beter om meer te bereiken met minder. De muziek wordt subtieler, de begeleiding minder maar de songs bereiken een steeds grotere diepgang. Dit komt overigens ook door de meer dan voortreffelijke begeleiding van oa Ton Snijders ( toetsen) die ook tijdens de theatertour laat merken een absolute aanwinst voor Boeijen te zijn.

Als het eerste nummer begint ,Schoonheid Om De Hoek,  dan voel je meteen al muziek als een warm bad om je heen. Nadat dit nummer echt begonnen is , weet je het eigenlijk al , het album kan niet meer stuk. Dit is Boeijen op zijn best.

Hierna komt het nummer  Reis Naar De Vrijheid een nummer dat een prachtige tekst kent, ook dit nummer laat horen dat Frank met veel minder meer kan zeggen. De begeleiding is perfect uitgebalanceerd.

Na dit nummer is het tijd voorVerdwenen Stad, een nummer dat gaat over het Nijmegen dat niet meer bestaat. Het geeft precies de lading die je verwacht over iets dat niet meer bestaat.

De Tabakswinkel is eigenlijk gebaseerd op een gedicht van de Portugese schrijver Fernando Pessoa. Het is een wat meer uptempo nummer dat een beetje doet denken aan een nummer uit begintijd ( verjaardagsfeest), maar als je die twee vergelijkt merk je pas wat voor ontwikkeling Boeijen heeft doorgemaakt, hij kan nu veel subtieler dingen zeggen: Niets gaat zomaar voorbij.

Hierna is het tijd voor een van de absolute hoogtepunten van het album: Als Ik Geen Geheugen Had. Het is een perfecte combinatie van de minimale begeleiding en de prachtige teksten . Het nummer laat zien dat Frank een meester is in het vertellen van een verhaal zonder al te veel woorden. Je maakt er je eigen beeld bij. Tijdens de theater tour van Frans , waar hij momenteel mee bezig is, is dit nummer absoluut een van de hoogtepunten door de uitvoering alleen door Frank en Ton. Het maakt nogmaals duidelijk dat het een absolute meerwaarde voor Frank is dat Ton hem begeleid.

Hierna gaan we met Voorjaar In Valencia eigenlijk weer terug naar de sfeer van het openingsnummer. Ook hier voor geldt dat je tijdens het nummer gewoon in Valencia waant.

Maar dan, de titelsong Genade. Het nummer is gebaseerd op een gedicht van Rense Sinkgraven. Het nummer is bloedstollend mooi. Frank is er in geslaagd om de sfeer van het gedicht in de juiste melodie om te zetten.

In Het Geluid Van Een Andere Tijd gaat weer wat meer de popkant op, gevolgd door Deze dag is de toekomst. Ook hier weer een prima combinatie tussen zang en muziek.

Afsluiter is Stadsgezichten wederom een rustpunt en een voorbeeld van de minimale begeleiding.

Al met al heeft de zoektocht kennelijk Frank rust gebracht. Het hele album ademt een tevredenheid en rust uit. Daarbij is de kracht van de muziek toegenomen door subtiele minimale elementen. Gevoegd bij teksten die nog steeds even ongrijpbaar maar mooi zijn, maken dit album wederom een hoogtepunt in het toch omvangrijke oeuvre van Frank Boeijen.

Sterkste nummers: Schoonheid om de hoek, Reis naar de vrijheid, Verdwenen stad, Als ik geen geheugen had,Voorjaar in Valencia, Genade,Stadsgezichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten