woensdag 3 november 2010

OU EST LE SWIMMING POOL - THE GOLDEN YEAR





Fire /V2

Release : inmiddels uit




Toen op 20 augustus Charlie Haddon, de zanger van Ou Est Le Swimming Pool , op een tragische wijze zelfmoord pleegde bij Pukkel Pop verdween de kwestie van de release van het debuutalbum naar de achtergrond.

Het is lastig nu een recensie van het album te schrijven zonder te denken aan de tragedie die aan de release vooraf ging. Het zou echter ook verkeerd zijn om alleen over The Golden Year te praten in het kader van de dood van Charlie.

The Golden Year klinkt voor het grootste gedeelte zoals ook de eeste singles klonken. Pure synth pop zoals er maar weinig bands zijn die dat spannend weten te laten klinken. Op het album zijn een groot aantal songs die of een pakkend refrein hebben of een zo indringende synthlijn dat Ou Est meteen tot de grote synth namen kan worden gerekend.

Vooral nummers als Dance the Way I Feel en Jackson's Last Stand, hebben een unieke combinatie van een spanning in een nummer met aan de andere kant schijnbaar simplistische ingrediënten. Het is een unieke combinatie die heel veel synth bands na streven, maar er zijn maar weinig bands die het zo perfect bereiken.

Wanneer je zoals Ou Est een succesformule in huis hebt voor synth perfectie is er altijd het gevaar dat je te veel in herhalingen valt , waardoor het niet meer zo doeltreffend is.

Het is echter de verdienste van de Londense groep dat ze die valkuil vakkundig weten te omzeilen.
Ze weten niet alleen prima up tempo nummers te maken, maar ook downbeat nummers die de moeite meer dan waard zijn ( zoals Our Lives).
Maar eerlijk is eerlijk na het downbeat nummer is het up tempo nummer Answers wel net een graadje beter.
Het is echter  niet mogelijk om het album te beoordelen zonder de tragische achtergrond. Het geeft dan ook een aantal schrijnende momenten, die waarschijnlijk niet door de band zo bedoeld zijn.

Zo klinkt het wrang in Better om Charlie te horen zingen: 'The quiet walls are more help than a friend could be”. Of als je luistert naar het refrein in 'You Started':"You have started the beginning of my life”

Op dit moment is het onduidelijk of The Golden Year het enige jaar en album van Ou Est Le Swimming Pool zal blijven.

De overige twee bandleden zullen zelf moeten beslissen of er meer jaren komen. Mocht het bij dit ene jaar blijven, dan kunnen we nu in ieder geval stellen dat Ou Est Le Swimming Pool er in is geslaagd om met hun debuut album het  vrijwel perfecte album neer te zetten.

De groep is er in geslaagd een synth album te maken dat de standaard voor een debuutalbum in dit genre wel erg hoog legt.
The Golden Year klinkt als een echte belofte die waarschijnlijk nooit gerealiseerd zal worden.
Maar als een magistraal eerbetoon aan Charlie Haddon zal het ongetwijfeld zijn juiste plaats in de pop geschiedenis innemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten