dinsdag 2 november 2010

CHRIS DE BURGH - MOONFLEET & OTHER STORIES

Chris De Burgh - Moonfleet And Other Stories


Ferryman Productions

Release: 15 november





Wie de naam Chris de Burgh noemt, denkt dan vrijwel meteen aan zijn grootste hit: Lady in Red. Dit nummer werd een nummer 1 hit in 25 landen en wist meer dan 8 miljoen keer te verkopen.

Toch doe je De Burgh echt te kort om alleen naar dat nummer te kijken, nummers als High On Emotion, Don’t Pay The Ferryman en The Head And The Heart wisten niet alleen ook goed te scoren , maar zijn het beluisteren ook meer dan waard.

In ons land is Chris een beetje uit de belangstelling verdwenen, maar vooral bij onze Oosterburen blijft de Ier mateloos populair.

Hij is de afgelopen jaren dan ook gewoon doorgegaan met nieuwe albums te maken, op 15 november komt in ons land zijn nieuwste album uit: Moonfleet & Other Stories.

Chris heeft hierbij niet voor een gewoon album gekozen, maar heeft er een echt concept album van gemaakt. Een dubbel CD waarbij de eerste CD is gebaseerd op de sage Moonfleet. Deze sage uit het einde van de negentiende eeuw speelt zich af in Dorset en gaat over smokkelaars, liefde, verraad en staat natuurlijk garant voor een mooie verhaallijn.

De Ier heeft er voor gekozen  op de eerste CD ( Moonfleet)  in dertien liedjes over de sage te vertellen, dat doet hij door middel van vijf verhalen.

De tweede CD ( Other Stories) bestaat uit liedjes die zes andere verhalen vertellen, oa over een Oorlog een verhaal van Oscar Wilde en over Leonardo Da Vinci.

De Burgh is voor de opnames neergestreken in de beroemde Abbey Road Studios in Londen.

De eerste CD maakt al meteen duidelijk Chris heeft gekozen voor een filmische benadering, de Overture waarmee wordt geopend is een orkestraal nummer dat zonder enig probleem bij de soundtrack van een film gebruikt zou kunnen worden. Na het eerste verhaal, volgen 2 up tempo nummers, wederom door een verhaal gevolgd.

Dan is het tijd voor een eerste hoogtepunt van het album Go Where Your Heart Believes. Een magistraal nummer dat moeiteloos in de traditie van bijvoorbeeld een Alan Parsons zou passen. Het is prachtig harmonisch nummer met een mooie orkestrale begeleiding. Het zelfde valt te zeggen over een ander hoogtepunt van dit album My Heart's Surrender. Een bloedstollend mooie ballade die de troubadour uit Ierland op zijn best laat horen.

Het zelfde geldt voor het nummer Greater Love, dat bijna net zo mooi is als The Head and The Heart.

In een tijd dat er steeds meer vragen worden gesteld of een album nog wel van deze tijd is, laat Chris met dit concept album horen dat een album mits goed gemaakt nog steeds iets aparts is.

Het tweede gedeelte begint met Everywhere I Go, de single, een aardig nummer, maar het wordt gevolgd door een veel beter nummer The Nightingale. Wederom een ballade, maar weer een van de betere soort. Ook the Other Stories zijn verhalen die moeite van het horen en doorvertellen waard zijn.

Het album sluit af met People Of The World een nummer dat is opgedragen aan Neda Agha-Soltan, de jonge vrouw uit Iran wiens dood in 2009 een symbool werd voor de hele wereld.

Chris De Burgh heeft gekozen voor een bombastische benadering van de verhalen, daar moet je wel van houden. Maar als je je openstelt voor de verhalen van deze Ier, krijg je een heel bijzonder muzikale reis die naar meer smaakt.

http://www.youtube.com/watch?v=05dD1xNWsuM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten