zondag 28 november 2010

CONCERT REVIEW : JONSI LEGENDARISCH OPTREDEN

Nog nauwelijks bijgekomen in Eindhoven van het lichtfestival Glow, wat een prachtig buitenaards tintje aan de binnenstad van Eindhoven gaf. Komt het volgende festival er al aan : het STRP Festival. In het kader van dat festival trad Jonsi in het Muziekcentrum in Eindhoven op.  Met dit optreden werd het buitenaardse tintje van Glow ook op het STRP Festival doorgezet.


Jón Þór Birgisson, Jónsi voor vrienden,  kennen de meeste nog als de frontman van Sigur Rós.  Omdat deze IJslandse band  het dit jaar het wat kalmer aan doet bracht Jonsi in april zijn eerste soloalbum Go uit. Dit album kreeg lovende kritieken en werd gevolgd door een lange tour die hem al eerder in Nederland bracht ( Paradiso en Lowlands). Op basis van die optredens zijn de verwachtingen al hoog gespannen.

Het duurt tot ongeveer kwart over negen voor Jonsi het podium op komt, we hebben er dan al het voorprogramma van Timber Timbre opzitten die merkt dat de zaal niet echt op de bluesy muziek van hem zit te wachten. Het is dan ook erg rumoerig.

Dat veranderd in een  klap met de komst van Jonsi, want hoewel er luid gejuicht wordt als hij en een bandlid opkomen wordt de zaal in een klap muisstil als de eerste noten van het breekbare Stars In Still Water klinken.

Zonder een woord te wisselen met het publiek , heeft hij de zaal dan al helemaal plat.

Jonsi klinkt zacht en breekbaar en weet meteen de juiste snaar te raken. Loepzuiver weet hij je tot in je ziel te raken. Het lijkt of hij zich helemaal niet bewust is van de zaal en helemaal alleen voor zichzelf zingt.


Hengilás is het tweede breekbare nummer van Jonsi dat hierop volgt, ook hier valt weer op hoe griezelig perfect de nummers worden opgebouwd door de voorman en zijn band.  Met dit tweede nummer weet je als bezoeker : al dit wordt een bijzonder optreden.

We worden allemaal door Jonsi in zijn droom meegenomen, meegeholpen door de prachtige beelden op de achtergrond. Die asboluut niet afleiden, maar juist die droomwereld versterken. Het zijn beelden van de dierenwereld en de wereld van Jonsi.

Ondertussen wisselen de bandleden op het podium  regelmatig van positie en instrument. Hierdoor wordt het eerste gedeelte van het concert , hoewel ingetogen, toch niet saai.  Je weet immers nooit wat er nu weer gaat gebeuren op het podium.

De zaal blijft gefascineerd kijken en luisteren, hoewel het ongeveer tot de helft van de show duurt voor Jonsi een woord met de zaal ( durft? ) te wisselen. Maar hij hoeft niet met de zaal te praten om toch te kunnen communiceren. De muziek zegt meer dan voldoende.

Het is ook op dit moment dat de band wat losser wordt: met nummers als Go Do en Animal Arithmetic. Bij deze nummers wordt de laatste schroom weggegooid en zien we een ontketende Jonsi op het podium heen en weer dartelen. Overigens geldt dat ook voor de zaal , want die komt ook zeker bij Animal Artithmetic helemaal los.

Ook hier valt weer op hoe griezelig goed te band op elkaar is ingespeeld, zonder ook onderling schijnbaar maar een woord te wisselen , gaan nummers moeiteloos in elkaar over zonder dat het een mechanisch afstandelijk verhaal wordt.

Het is natuurlijk zo dat je met een soloalbum maar moeilijk een avondvullend programma kunt maken, toch is Jonsi daar meer dan in geslaagd. Hij en de band laten duidelijk merken dat ze optimaal op elkaar zijn in gespeeld , zonder te vervallen in gemakzucht. Ook de visuele ondersteuning werkt niet storend omdat Jonsi hierbij de juiste balans weet de houden , zodat het niet te overdadig is. Met zijn optreden in Eindhoven heeft hij wat mij betreft het beste live optreden van 2010 al binnen.!

Dit laatste wordt vooral veroorzaakt door aan een toch al subliem optreden een tweetal gedenkwaardige toegiften te geven. Vooral het tweede nummer Grow Till Tall laat horen hoe briljant de muzikanten uit IJsland zijn.  We worden door Jonsi helemaal opgeslokt in zijn prachtige droomwereld om daar na een stormachtige laatste 5 minuten verbaasd weer uit te stappen. We zijn helaas gewoon weer in Eindhoven en niet zoals we hadden gehoopt in dat prachtige landschap van IJsland en Jonsi.

Was de wereld maar zoals Jonsi ons vanavond heeft laten zien. Wij hebben in ieder geval een optreden in Eindhoven gehad dat nu al legendarisch genoemd kan worden.

Voor diegenen die niet tot de gelukkigen behoorden, geen nood want deze week verschijnt de live DVD - CD van Jonsi zodat je toch nog een beetje van de sfeer kunt proeven.

Optreden: Jonsi, Muziekcentrum Eindhoven, 24 november