maandag 14 november 2011

SNOW PATROL - FALLEN EMPIRESHet is de tragiek voor iedere band of artiest, scoor je een keer een monsterhit, zit je daar voor de rest van je loopbaan aan vast. Zo ook Snow Patrol: 'Chasing Cars' is een nummer dat tot in lengte van jaren aan de band herinnerd.  Toch doet de band een poging om dat imago van zich af te schudden. Want ze hebben veel meer in hun mars.
Zeker de indie-pers schreef de band daarna helemaal af, dodelijk saai en niets zeggende middle of the road pop. Of iets positiever stadionsongs, nee echt vleiend is het allemaal niet. Maar wat laat de band horen op Fallen Empires?

De twee singles gaven een heel divers beeld, maar daarmee wel goed het album aan. Want de Schotten lijken een beetje op twee gedachten te hinken. Het is wel wat anders, maar niet overdreven veel. 

Het album opent met zo'n nieuwe stijl song 'I'll Never Let Go'. Duidelijk een nummer met forse electronica invloeden zoals ook op het tweede nummer 'Called Out In The Dark' . Het lijkt wel of de band de dansvloer wil veroveren met dit zesde studio album.

De band wordt vaak, net als Coldplay in een adem genoemd met U2. Ook voor Snow Patrol een groot voorbeeld, niet verwonderlijk want de band noemt U2 zelf een grote inspiratiebron. Niet zo gek trouwens als je twee keer in het voorprogramma van U2 hebt gestaan.

De eerste twee nummers laten de voorliefde voor U2 horen, in een album als Achtung Baby ( 1991) toevallig niet voor niets een album dat nu in het zonnetje wordt gezet. Ook Patrol heeft op dit album veel gitaar, sythns en electronica verwerkt.

'The Weight Of Love' gaat door in die U2 stijl , strak met vooral gitaren in de hoofdrol en een typisch Snow Patrol refrein.

Dan gooit de band het over een totaal andere boeg: 'This Isn't Everything You Are' is de al eerder beschreven single die een prachtige compositie is, die ook zo op een album van Arcade Fire zou kunnen staan.

Dan volgt een nummer ' The Garden Rules'. Nu gaat het gas echt terug en volgt een nummer waarin de band laat horen ook klein te kunnen blijven. 

'Fallen Empires' de titelsong mag tot een van de absolute hoogtepunten van het album worden gerekend: een nummer met een opzwepend ritme het laat horen hoeveel passie de band heeft en ja het doet je denken aan U2. Maar wat een magistrale opbouw!!

'Berlin' laat je dan weer even bijkomen, dit is weer zo'n typische Snow Patrol song zoals we die als vanouds kennen met een ijzersterke melodielijn en refrein. 'Lifening' is eveneens zo'n Patrol song waarin je Lightbody je mee neemt naar zijn eigen toekomst.

Nog een parel is 'New York'  een ballad die met prachtig orkestraal arrangement je tot diep in je ziel weet te raken. Hier is de zang van Lightbody in combinatie met de muziek een echt kippenvel moment.

'In The End' is dan weer de Snow Patrol zoals we die op de vorige vijf albums tegen kwamen. Net als 'Those Distant Bells' weer zo'n typische Snow Patrol ballad is.

In 'The Symphony' laat de band dan weer met meer electronica horen, 'The President' is weer een ballad met prachtige orkestrale begeleiding zoals je alleen bij Snow Patrol kunt verwachten. Het album sluit af met 'Broken Bottles From A Star"een instrumentaal nummer dat zo uit een film van Ennio Morricone lijkt te zijn weggelopen.

De band gaf aan op dit album geïnspireerd te zijn door LCD Soundsystem ( This Is Happening), U2 (Achtung Baby) en Arcade Fire (The Suburbs). Dat is duidelijk te horen, je merkt dat de band duidelijk in een aantal  nummers iets anders wil doen dan in het verleden. Toch durven ze het nog niet helemaal aan om met het verleden te breken. Daardoor ontbreekt het een beetje aan een samenhang op dit album.  Maar de band laat met dit album duidelijk te horen dat ze 'Chasing Cars' voorbij zijn en ook de niet-fans moeten maar eens naar de band gaan luisteren. Want Snow Patrol hoort wat mij betreft nu echt bij de 'grote jongens'.

Score: 9/10

Beste songs: Fallen Empires, Berlin, New York, Called Out In The Dark, The Garden Rules

Geen opmerkingen:

Een reactie posten