dinsdag 8 november 2011

NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING BIRDS - ALBUM REVIEW



Het kan bijna niemand ontgaan zijn toen in 2009 Oasis definitief (?) uitelkaar viel. Met veel ruzie en verwijten over en weer lieten Liam en Noel iedereen meegenieten.

Toch heeft de breuk nog iets goeds op geleverd, eerder dit jaar hadden we Liam met zijn Beady Eye en nu is Noel zelf aan de beurt.


Liam , bescheiden als altijd, liet duidelijk blijken dat hij de enige echte opvolger was van Oasis. En Noel? Die liet gewoon nog een tijdje niets van zich horen..

Om nu uiteindelijk een debuut album af te leveren dat de moeite meer dan waard is. Voluit heeft de band Noel Gallagher's High Flying Birds ( naar een nummer van Jefferson Airplane), met duidelijk Noel als spil in het midden.

Noel was de betere schrijver van de twee en dat merk je meteen. Het is geen Oasis 2 , maar toch merk je wel heel duidelijk dat daar de 'roots' van Noel liggen.

De opening mag er al meteen zijn 'Everybody's On The Run' is een heerlijk bombastisch nummer, dat bijna over de top is , maar nog net aan de goede kant blijft. Het tweede nummer 'Dream On' is ook een nummer in de zelfde stijl. Het is een nummer dat je zo zou kunnen terugvinden op een van de betere Oasis albums.

Met de ballad 'If I Had A Gun..' laat Noel horen ook een ingetogen song te kunnen schrijven. En o wat doet dit nummer me toch denken aan dat prachtige 'Wonderwall'.

Een hele andere kant laat het nummer 'The Death Of You And Me' horen, deze eerste single van het album geeft heel frisse speelse sound. Zeker als de onverwachte blazers binnenkomen!

Hierna volgt het nummer . Ook een nummer in de lijn van Oasis, met prachtige strijkers maar ook een meeslepende bombastische melodie die het nummer tot een absoluut hoogtepunt van het album maakt.

Ronduit meeslepend en niet uit je kop krijgend is het nummer 'AKA.. What A Life!' Er zit een onweerstaanbare groove in dit nummer die het tot een echte single maken. Geen wonder dat dit nummer dus ook in de Britse Top 40 scoort.

'Soldier Boy And Jesus Freaks' is weer een van de betere ( Oasis) songs. ' AKA... Broken Arrow' heeft ook weer een aparte groove en laat eveneens horen dat Noel ook verrassende andere songs kan schrijven.

Met 'Stranded On The Wrong Beach' lijken we wel bij de glamrock te zijn aan beland. Om uiteindelijk met een afgedankt Oasis nummer " Stop The Clocks' te eindigen. Het is een prima afsluiting in stijl. Want echt los van Oasis is Noel natuurlijk nog niet.

Per saldo: Noel heeft een wat mindere stem dan Liam, maar door de betere composities en vooral ook door de relaxte wijze van zingen is de combinatie veel beter dan die van zijn broertje. Het is een album geworden met vooral veel midtempo songs, veel strijkersarrangementen natuurlijk, hier en daar wat bombastisch geluid en uiteraard ook herinneringen aan de Beatles. Het levert Liam in ieder geval een prima start op van een veelbelovende solo loopbaan.

SCORE: 8/10

Beste songs: ( I Wanna Live In A Dream In My) Record Machine, AKA... What A Life!, If I Had A Gun, Stop The Clock

Geen opmerkingen:

Een reactie posten