maandag 16 mei 2011

ALBUM REVIEW : KATE BUSH - DIRECTOR'S CUT

Kate Bush

Release: 16 mei

Label: Fish People



Een nieuw album van Kate Bush zou al erg groot nieuws zijn, vandaar dat het nieuws van een remake van twee van haar beste albums dat ook is.



Op Director's Cut tref je nummers aan van The Sensual World ( 1989) en The Red Shoes ( 1993). Vooral dat laatste album mag gerust een griezelig perfect meesterwerk genoemd worden. En dan gaat de perfectionist nog eens aan de nummers sleutelen.

Als dat dan maar goed gaat, zeker omdat de fans niet echt te spreken waren over Deeper Understanding. De eerste single van dit album.  Kate Bush met Auto Tune, het moet niet gekker worden. Terwijl binnen de muziekwereld ( overigens ten onrechte) auto tune als een teken van armoede wordt gezien. Terwijl er toch hele mooie dingen mee te doen zijn. Zoals bijvoorbeeld ook in 2001 A Space Odyssey bleek (HAL).

Het is ook lastig, zeker omdat de albums al zo lang geleden gemaakt zijn heb je daar inmiddels heel persoonlijke herinneringen aan die het heel lastig maken om meteen aan een nieuwe versie te wennen. Je kunt je dan ook afvragen wat bezielt iemand als Kate om die albums opnieuw te bekijken en veranderen?

Wat vooral opvalt is dat de nummers niet meer zo jaren 80 klinken , gekoppeld aan het feit dat de stem van Kate ook alleen maar mooier lijkt te worden is er een mooie gloed over de nummers gekomen.

Niet alles is even geslaagd, maar zo blijft een nummer als The Sensual World, met de nieuwe vocalen adembenemend mooi. Ook de teksten zijn aangepast op dit nummer dus de titel ook: Flower Of The Mountain.
Persoonlijk zag ik het meeste op om te luisteren naar Moments Of Pleasure een nummer van Kate dat een van mijn lievelingsnummers is geworden.
Dat in een nieuw jasje zou dat wat worden? Het nummer is ontdaan van alle franje en teruggebracht tot Kate en piano. Door de toevoeging van een nieuw achtergrondkoor is er een nummer ontstaan dat totaal anders is dan het origineel , maar zeker zo mooi. Juist door de eenvoud in het liedje te brengen is het een nog mooiere parel geworden.

Het zelfde geldt voor het intieme This Women's World. Ook dat nummer is gestripped en is in een zeer summiere subtiele versie op het album verschenen. Ook dit is een versie die iets aan het origineel toevoegt.

Dat geldt wat minder voor Lily en The Red Shoes, die moeten het vooral hebben van de nieuwe vocalen.

Al met al heeft Kate er gedegen werk van gemaakt, als dit de eerste versies van de nummers waren geweest was het een geniaal album. Nu het remakes zijn is het álleen maar gewoon een goed album. Dat is de pest als je als artiest altijd zulke puike albums afgeleverd hebt.

Het maakt de ongrijpbare Kate nog ongrijpbaarder. Nu maar hopen dat een nieuw album niet weer zolang gaat duren. Maar dat ze door deze remake ook weer zin heeft nieuw werk op te nemen, in dat opzicht mag dit album gezien worden als een veelbelovende generale repetitie.

1 opmerking:

  1. Kleine correctie: ten tijde van de film "2001 A Space Odyssey bleek" bestond er beslist nog geen autotune. De board computer HAL is dan ook niet met deze techniek vervaardigd. Dit is helaas gemisinterpreteerd van een andere web-site.

    BeantwoordenVerwijderen