zondag 9 januari 2011

SLECHT JAAR VOOR ROCK IN ENGELAND



We kunnen het toch niet helemaal laten, we kijken nog even terug op de jaarlijsten 2010. Vooral in Engeland worden die lijsten uitgebreid geanalyseerd. En op basis van die analyse is er voor de rock ( waar ook de alternatieve muziek ondervalt) muziek maar een conclusie  mogelijk: 2010 was een dramatisch slecht jaar.

Was in het jaaroverzicht 2009 nog 13 % rockmuziek, in 2010 viel dit percentage terug naar slechts 3%. En om het nog erger te maken: de hoogst genoteerde rockplaat is dan ook nog eens Journey ( op 25 in het jaaroverzicht) met een nummer dat inmiddels ook al tot de oldies gerekend wordt: Don't Stop Believin'.


De best scorende rockact in Engeland in 2010 is 'good -old'Journey.

De hitlijst werd in 2010 wederom gedomineerd door de hiphop/R&B die maar liefst 47% van het jaaroverzicht opeist. De 'gewone' popmuziek zit er overigens niet ver achter met 40 %. Zelfs de dance muziek scoort met 10 % nog beter.

Het is dan ook de slechtste score voor de rockmuziek in Engeland in 50 jaar. Het jaar was een bijzonder moeilijk jaar voor nieuwe acts. Er is maar weinig doorgebroken en ook zijn er maar weinig commercieel aansprekende nummers geweest.

Het is een forse verandering, in het verleden was er altijd een wedrace in Engeland tussen de pop en rockmuziek voor de eerste plaats. In 2008 had de gitaarmuziek nog maar liefst een aandeel van 27% bij de 100 grootste hits.

Voor singlerock muziek is het dus ronduit dramatisch, in de albumlijst valt het nog mee. Daar is het rockaandeel met 27% slechts een lager dan het jaar ervoor.

Wel is er ook hier een kanttekening te maken: daar waar de top van de album lijst ook in het jaaroverzicht altijd door de rock werd gedomineerd bestaat de oogst in 2010 uit Mumford & Sons op tien en eventueel Florence & The Machine op nummer acht.


Het best scorende rock album in 2010 scoort met een nummer acht in het jaaroverzicht: Florence & the Machine.

Ook hier dus weinig succes voor de wat alternatieve muziek , zelfs in de bakermat van dit type muziek Engeland.

Voor 2011 zijn de verwachtingen iets beter: er wordt veel verwacht van debuutalbums van Mona, Brother, The Vaccines en Yuck.
Daarnaast zal uiteraard ook de release van Coldplay in 2011 tot een hoge notering voor de rockmuziek in het jaaroverzicht 2011.


 De hoop voor rock in 2011 in Engeland: The Vaccines.

Met uitzonder van Brother kwamen al deze bands ook op de longlist van de BBC Sound of 2011 voor. Alleen The Vaccines wisten het te brengen tot de shortlist top 5.

Maar dat is gelet op het recente marktaandeel wellicht een teken aan de wand dat er maar een rockband
in deze lijst voor komt.

Het lage aandeel heeft in ieder geval een voordeel, veel minder kan het niet meer worden.

Dus hoopt iedereen ( de muziekindustrie incluis ) op betere tijden in 2011.