zondag 30 januari 2011

NOW THAT's WHAT I LIKE TO HEAR IN 2011




We zijn 2011 nu bijna een maand onderweg, we hebben de eerste prachtige release voor 2011 al gehad ( Adele) , maar we verwachten er natuurlijk nog veel meer. Wat zijn de tips voor de jaarlijst 2011 of te wel wat zijn de releases waar nu eigenlijk al van wakker liggen?


1. COLDPLAY



We kunnen er natuurlijk niet omheen, na het succes van het vorige album ligt de druk bij de band weer erg hoog. Chris Martin omschrijft het album een conceptplaat. Coldplay startte met U2-producer Brian Eno die ook de laatste cd Viva La Vida or Death and all his Friends had gedaan. Maar er werd overgeschakeld naar Marcus Dravs die onlangs werkte met Arcade Fire en Mumford & Sons. De songs werden in een studio in Colorado uitgeprobeerd maar net als de voorganger, opgenomen in een omgebouwd kerkje in Noord-Londen dat luistert naar de naam Beehive. Het is nog even gissen of het begrip conceptplaat, nu de nadruk legt op songs die als geheel een mooi muzikaal mozaïek geven, of dat er weer stadionnummers tussen zitten als Viva La Vida.
Zal het album weer een klassieker zijn of een commercieel tussendoortje?

2. KATE BUSH



Er zijn al vaker geruchten geweest over nieuw materiaal van Kate Bush, maar dit keer zijn het officiele geruchten vanuit de platenmaatschappij zelf. Er bestaat de kans dat er in 2011 nieuw materiaal uitkomt. Tja nu weet je bij Kate nooit iets zeker, pas als de release in de winkel ligt of is te downloaden is, is het echt officieel, maar aan de andere kant het zou wel weer eens mogen. Aerial het laatste dubbelalbum van Kate dateert namelijk alweer uit 2005. Als het nieuwe album wederom zo beeldschoon zou worden als het vorige album is er een stevige titelkanditaat voor het beste album van het jaar.

3. M83


We waren al helemaal weg van het album uit 2008 van M83 Saturdays = Youth, dus zijn we zeer benieuwd wat onze Franse vriend Anthony Gonzalez ( producer /componist en spil) nu weer uit de hoge hoed weet te toveren. Wat het gaat worden? Dit zegt Anthony er zelf over:

"Very, very, very epic. Very orchestrated.. It’s silly to say, but I feel like this is going to be my best album - my most complete album. I’m turning 30 in December and I feel like I finally know what I’m doing. I’m a bit scared because Saturdays was a bit bright, and maybe people are expecting me to go even brighter on this…. this album is going to be closer to the work I did on Before the Dawn Heals Us because it’s going to be way more cinematic than Saturdays, which was like 10 pop songs. This album’s going to be very long with some spoken word interludes— very dreamy, powerful, intense. It’s more like I’m trying to make the soundtrack to an imaginary movie …I know that a lot of people are going to hate this and say it’s so over-the-top and over-produced, but it’s what I like to do"

Dan kunnen wij dus niet meer wachten met zo'n analyse.

4. U2


Het zou wel eens een hele mooie zomer kunnen worden , want als het goed is ligt nog voor de zomer de nieuwe U2 in de winkels. De band werkte met een heel legertje producers zoals David Guetta, Danger Mouse en RedOne. Maar het is op dit moment niet echt duidelijk wat er nu gaat uitkomen. En dat is nu net waar wij een beetje bang voor zijn. Want RedOne bijvoorbeeld is toch wel een beetje de Stock Aitken Watermann ( maar dan in zijn eentje) van de 21ste eeuw.Volgens Bono was zijn band de laatste 2 jaar met drie albums tegelijk bezig. Kijk daar worden we ook niet vrolijker van.  De titel van de nieuwe cd zou luiden: Songs Of Ascent. Maar of het net zo'n kwaliteit gaat worden als het vorige No Line on the Horizon album van de heren? Wij twijfelen een beetje maar hopen dat onze Ierse vrienden ons aangenaam verrassen.

5.PATRICK WOLF


Als je Kate Bush in je lijstje hebt staan, mag Patrick Wolf niet ontbreken. In 2009 kwam Patrick weer helemaal terug met het prachtige album The Bachelor. In maart moet zijn vijfde album uitkomen: Luperciala.
Als de eerste single Time Of My Life de sfeer van het gehele album weer geeft , hebben we te maken met een zeer radio vriendelijk bombastisch glitter pop geluid. Waarbij Patrick duidelijk laat blijken dat hij aan de Kate Bush school geslaagd is. Met een beetje geluk moet 2011 een heel mooi jaar voor Wolf gaan worden, immers als er ook nog nieuw werk vanuit de school zelf komt?  Wat blijft er dan nog over om te wensen?

6. BRIGHT EYES


Als je de nieuwe single van Bright Eyes hoort klinkt die al veel belovend, het album is ook al helemaal klaar en kan bijna uitkomen. Wat vindt Conor zelf van zijn nieuwe album? Een tijdje geleden vertelde hij het volgende aan Rolling Stone:
"...the lyrics and ideas of redemption and liberation.... In Rastafarianism, they're talking about fighting back against an imperial power with the best tools at their disposal, which are music and soul and weed and community. The symbolism in that music seemed very potent to me, and very appropriate."
Ook net zo nieuwsgierig geworden als wij? We horen het later dit jaar.

7. FLEET FOXES


Wie herinnert zich niet meer de jaarlijstjes van 2008? Bijna overal stonden ze op 1 of 2: Fleet Foxes, de folkband uit Seattle. Die met het debuutalbum vooral opvielen, door niet op te vallen. Geen opsmuk , geen 40 lagen, geen extra beats , nee puur muziek. Prachtige composities en een minstens zo opvallend de samenzang.Your Protector , Mykonos en White Winter Hymnal waren slechts een paar kroonjuweeltjes op dit uitstekende debuutalbum. Als het tweede album weer van dit soort kroonjuweeltjes heeft  gaat Fleet Foxes ook in 2011 weer voor de hoofdprijs.


8. FRIENDLY FIRES


Ja als je zo'n heerlijk nummer kunt maken als Kiss Of Life en een debuutalbum dat al meteen goud wordt, dan is het logisch dat de verwachtingen hoog gespannen zijn voor het tweede album Pala. Of dat net weer zo'n gouden greep wordt als het titelloze debuut?

9. R.E.M.


Ok de eerste elf albums van de groep waren minstens geweldig te noemen. De laatste drie? Nou niet dus, R.E.M. is duidelijk een beetje de weg kwijt. Maar goed geen man overboord Michael Stipe is nog jong genoeg om weer eens wat moois te laten zien. De eerste nummers klinken aardig, maar wat ons betreft nog geen garantie voor een ophoging naar 10.

10. CUT COPY


Tja als we toch 2011 een Down Under trend hebben , kunnen we de nieuwe van Cut Copy toch echt niet weglaten. Hoewel? Zo'n nummer als Take Me Over is een schaamteloze en slechte kopie van Fleetwood Mac's Everywhere. Maar we hebben toch voldoende hoop dat er tweede Hearts Of Fire op dit album staat, om daarmee meteen deze top 10 notering te rechtvaardigen.