woensdag 21 januari 2015

NIEUW ROOTSFESTIVAL: DOWN BY THE RIVER


Op 3 mei vindt in poppodium Grenswerk de eerste editie van het nieuwe festival Down By The River plaats. Het festival richt zich op vernieuwende roots en alt-country muziek. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met boekingskantoor Sedate Bookings. De eerste twee namen zijn de Hackensaw Boys en J.P. Harris & The Tough Choices. Meer namen volgen.

Down By The River, naar het liedje van Neil Young, omvat de gedachte achter het festival. Stromend als de Maas, fris; de scherpe randen opzoekend. Poppodium Grenswerk ligt aan de Maas en de rivier zal ook betrokken worden bij het festival.

De Hackensaw Boys is één van de meest opwindende americana-bands van de laatste tien jaar en komt nog dit voorjaar met een nieuw album. Door er een gezonde dosis rock-‘n-roll in te stoppen weten de heren een actuele draai te geven aan traditionele folk- en bluegrassmuziek. In semi- akoestische setting gebruikt de zevenmans-formatie uit West-Virginia onder meer viool, banjo, gitaar, mandoline, fiddle, harmonica en contrabas. Opvallend is verder de loepzuivere zang en de afwezigheid van een drummer. De heren spelen geen covers of traditionals maar eigen nummers en weten verdomd goed hoe ze een muzikaal feestje moeten bouwen.

J.P. Harris is geboren in Montgomery, Alabama. Maar zijn album Home Is Where The Hurt Is werd opgenomen in Nashville. En de muziek die hij met zijn band The Tough Choices maakt is pure country zoals we dat weer steeds meer horen. Superster in wording Daniel Romano bijvoorbeeld grijp terug op Gram Parsons, Harris haalt zijn inspiratie vooral uit de country van daarvoor en brengt dit met zijn band op een eigentijdse manier. Dit is de muziek waar in de jaren vijftig in honky tonks bij gedronken en op gedanst werd. De tranen en de alcohol druipen er vanaf. Met een verrassende gastbijdrage van Los Lobos-saxofonist Steve Berlin, Nikki Lane en Chance McCoy (Old Crow Medicine Show).

Zeker omdat op dit gebied er nog niet echt veel festivals in ons land zijn, denken wij zeker de moeite waard.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten