woensdag 6 juni 2012

ALT-J - AN AWESOME WAVE



Tja als je als nieuwe band begint om je gezichten niet te laten zien, je dan ook nog eens een naam neemt die eigenlijk alleen maar een symbool op een computer is ( natuurlijk wel op een Mac) dan ben je natuurlijk een beetje apart.



Het debuutalbum van Alt-J  An Awesome Wave zal luisteraars niet teleurstellen die op zoek naar iets anders zijn.

De voorliefde voor driehoeken komt ook een beetje voor in de muziek. Je zou de band een beetje kunnen vergelijken met de Wild Beasts. Maar het album heeft veel meer te bieden, met zijn lome melodielijnen , beasts en electronica. Daarin zou je ook The Antlers of het eerdere werk van Patrick Wolf kunnen herkennen.

Alt J maakt het je niet makkelijk, het is een complex album geworden met moeilijke songs. Er is niet echt een lijn in te ontdekken, maar als je een keer meer naar het album luistert, dan  hoor je dat het toch allemaal bij elkaar past.

Kijk maar naar de hoes , eerst lijkt het een chaos, maar uiteindelijk zit er toch een structuur in.

Waar er nummers zijn die vocaal chaotisch zijn , geldt dat ook voor de muziek. Maar daar waar bij een ander album je zou verzuipen in een kakofonie van geluid werkt het wonder wel voor Alt J.

Een overdonderd debuut, lastig te plaatsen maar juist daardoor een meesterwerkje geworden. Een unieke mix die een magisch geluid achterlaat.

Deze groep gaat zeker voor de hoofdprijs het beste debuutalbum van 2012.

Score: 8/10


Beste songs: Mathilda, Breezeblocks, In Rainbows, Something Good, Los Me


1 opmerking:

  1. Ah de tiplijn via Twitter werkt precies! :D 'Dissolve Me' vind ik persoonlijk ook wel een topper! En de titel van beste debuut gaat voor mij nog altijd naar Of Monsters and Men.

    BeantwoordenVerwijderen