dinsdag 10 april 2012

INDIE TOP 100


Een bericht van de OOR redactie waar ook wij graag jullie aandacht voor vragen:

Indie Top 100

OOR en Paradiso present: de 100 Beste Indiesongs, samengebracht in één definitieve indielijst. Een antwoord op de vraag: wat is indie eigenlijk? Een genre? Een houding? Een beroepsgroep in de marge? Een volhardende doe-het-zelver? Het alsmaar uitdijende leger Smiths-navolgers? Bestaat er ook zoiets als indie-hiphop? Indie-dance? Was grunge eigenlijk ook indie? En punk en postpunk, vormden die stromingen dan het begin van indie??

We laten het antwoord graag in het midden. Sterker nog: we willen het jullie vragen. Wat is jullie visie op indie? Stem tot 16 mei op je favoriete 10 indiesongs uit onderstaande longlist, die wij met hulp van Neerlands meest gezaghebbende indiebloggers en popjournalisten hebben samengesteld.

Hoe zijn we te werk gegaan? We hebben alle indiekenners gevraagd een persoonlijke lijst met 40 ultieme indiesongs samen te stellen, resulterend in 15 Spotify-playlists van Gijsbert Kamer (Volkskrant), Atze de Vrieze (3VOOR12), Menno Visser (3VOOR12, 3FM), Norbert Pek (Revu e.a.), Tonie van Ringelestijn (Bright), Joris Rietbroek (Kicking The Habit), Joris Gillet (Stereo), Anton Slotboom (LiveXS), dj Willem (Noodlanding), Concerto Pop Team o.l.v. Alex Koster en OOR’s eigen Raymond Rotteveel, John Denekamp, Jasper van Vugt, Erik van den Berg en Koen Poolman. Aan de hand van deze playlists – en ons historisch besef – zijn we tot een longlist van 400 songs gekomen. Die 400 nummers staan, compleet met Spotify-link, in onderstaande stemmodule.

Klik op de links om de individuele tracks in Spotify af te spelen. Voordat je kan stemmen moet je eerst je naam en e-mailadres invullen. Klik daarna jouw 10 persoonlijke favorieten aan (klik nogmaals om de keuze ongedaan te maken) en vervolgens onderaan de pagina op "Versturen". 

Het resultaat van deze poll is dé indielijst volgens de Nederlandse popliefhebber en zal op 16 mei integraal gedraaid worden in Paradiso door Noodlanding-dj’s Arnold en Willem in het kader van het dan door Paradiso georganiseerde Indiestad festival (14 t/m 23 mei, diverse locaties in Amsterdam, www.indiestad.nl). Op 17 mei zullen wij de lijst publiceren op www.oor.nl. En natuurlijk zullen wij er later in OOR uitvoerig op terugkomen.

Dus... what the f*** is indie? Weet jij het?

De OOR-redactiePS: De complete longlist van 400 indiesongs in Spotify vind je hier: OOR's Indie400 (longlist), de 15 individuele playlists hier: 15 individuele playlists.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten