maandag 23 april 2018

Sofie Winterson kondigt nieuw album aan



Wie verre reizen maakt, mag graag in een behouden haven zijn.’ Een eeuwenoud gezegde dat goed past bij Sofie Winterson anno nu en haar nieuwe album Sophia Electric. Een persoonlijke plaat over liefde, loslaten, verandering en herinnering. Het album is geschreven en opgenomen op verschillende locaties als: Los Angeles, Lissabon, Haarlem en Amsterdam, maar haar eigen gitaar ging altijd mee. Met haar Green Card verblijft ze regelmatig in de Verenigde Staten, maar haar nieuwe label huisvest gewoon in Amsterdam Noord.
Het begon met oude folk. Twee jaar geleden liet de dj Turquoise Wisdom na afloop van een sessie met Red Light Radio allemaal zeldzame folksingles aan Sofie Winterson horen. Ze raakte enorm geïnspireerd, greep terug naar haar oude liefde de gitaar en begon nummers te schrijven. “Ik hoorde deze super te gekke folksongs over een waanzinnig geluidssysteem en ik keek naar de versterker en zag als merknaam Sophia Electric staan. Na de luistersessie heb ik gelijk de gitaar gepakt, begon met het schrijven van het album en wist dat Sophia Electric de titel moest gaan worden.” Tijdens het maken van het album bleef Winterson naar heel veel verschillende muziek luisteren. Dat prikkelde haar. Dat hoor je terug. De behendige experimenteerdrift van Arthus Russel, de openhartige en goudeerlijke benadering van songschrijvers als Big Thief en Elliot Smith, het sfeervolle en sublieme van bands als Beach House en Mazzy Star, maar ook de volleerde popmuziek van Beyonce. Al deze invloeden kwamen samen in de sound van Sophia Electric.

Nu, twee jaar later is het album klaar. Ze wilde er de tijd voor nemen. Zelf schrijven, zelf opnemen, alles zelf inspelen. Pas aan het eind van het opnameproces ging Sofie Winterson op zoek naar producers om de plaat af te maken. Per track bekeek ze met wie ze wilde werken. “Voor het nummer Remember heb ik samengewerkt met Ben Westbeech (Breach). De tracks Military Man, Happened To Us, Make You Miss Her en Sweat Heart heb ik met Arne van Petegem (Styrofoam) uitgewerkt en de rest met Rimer Londen (Le Le / Comtron). Hij heeft ook het album gemixt.”
Sofie Winterson wilde een heel persoonlijk album maken. Dat is gelukt. Een eerlijk en open album. Ontdaan van alle tierelantijnen. Of zoals ze zelf zegt: “Sophia Electric is een heel divers album geworden. Tracks met alleen gitaar en wat toetsen en tracks zorgvuldig geproduceerd met laagjes drums/synths/gitaren. Het is lichter, leger, dynamischer dan mijn vorige releases en ook al zijn de thema’s soms wat groot of serieus er ligt een speelse en naïeve drive onder.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten