woensdag 3 september 2014

NORDIC DELIGHT FESTIVAL : 4 OKTOBER UTRECHT





















Op zaterdag 4 oktober is het Centraal Museum in Utrecht het decor van Nordic Delight Festival, het middeleeuwse klooster heeft dan ook de perfecte mystieke uitstraling die past bij deze beleving.




Daarnaast is er tijdens het komende festival nog meer Noord-Europees talent te ontdekken op het gebied van film, food, kunst, design en vooral muziek. Met twintig muzieknamen en een uitgebreid film- en randprogramma, is het programma van Nordic Delight Festival nu vrijwel compleet.

Enerzijds presenteert het festival meer gevestigde namen zoals multi-instrumentalist Loney, Dear (SE), die een exclusief optreden met Utrechtse cellist Maarten Vos geeft. Anderzijds wordt er nog meer nieuw talent gepresenteerd: Sailor & I (SE), Blaue Blume (DK), Proviant Audio (NO), Heimatt (DK), Disaster In The Universe (NO) en Ghost Venue (DK) treden allemaal voor het eerst in Nederland op. Ook het Nederlands/IJslandse koor Olga Vocal Ensemble treedt op. Het festival opent met de Utrechtse stadbeiaardier op het carillon van de Nicolaikerk alwaar hij een deel van het ABBA-repertoire ten gehore brengt.Overige muzieknamen zijn Einar Stray Orchestra (NO), Árstíðir (IS), Jennie Abrahamson (SE), Death Hawks (FI), Tremoro Tarantura (NO), Vök (IS), Get Your Gun (DK), The 1st (DK), Wintergatan (SE) en Sekuoia (DK).

Maar wat dit festival naast de muziekprogrammering zo bijzonder maakt is het film- en randprogramma. Zo kan men letterlijk de Noord-Europese cultuurproeven en bijvoorbeeld genieten van vis en schaaldieren van de Faeroër eilanden, bereid door chefs Birgir Enni en Pontus Elofsson, gelieerd aan ‘s werelds beste restaurant Noma. Maar ook is er Rendiervlees, soepen en broodjes naar Zweeds recept verkrijgbaar.
In de filmzaal worden onder andere series Real Humans (SE), Thicker Than Water (SE) en speelfilm ‘De vrouw in de Kooi’ (DK) vertoond. Breaking Ground breidt het filmprogramma uit met een selectie van Noord-Europese studentenfilms. Daarnaast draaien er korte Sami films en de Noorse documentaire 'The Snow Cave Man'.

Tijdens een talkshow onder leiding van presentatrice Stine Jensen wordt de populariteit van 'Nordic Noir' besproken. Ook zal de Zweedse auteur Arne Dahl hier zijn nieuwste boek presenteren.
Noorse cultuurhistoricus Kariin Sundsback speelt in een workshop met zowel typische Scandinavische als Nederlandse gebruiken en tradities. Het publiek kan alles leren over Sami kunst en het Zweedse spel Kubb spelen in de kloostertuin.


Bezoekers kunnen zich op 4 oktober een dag lang onderdompelen in de Noord-Europese cultuur.
Een ticket voor Nordic Delight Festival geeft op 4 oktober ook toegang tot het Centraal Museum.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten