woensdag 17 september 2014

ALBUM RECENSIE: SASKIA SCHALEKAMP - EILAND IN DE STADVandaag is het dan zover: een jaar na de opnames komt het debuutalbum van Saskia Schalekamp uit: Eiland In De Stad.  Vanavond wordt het live gepresenteerd, om 20:15 in Lokatie KHL Amsterdam ( kaartjes kosten 7,50), maar hier volgt al een recensie van dit album. Mocht je er niet bij kunnen zijn.


We beginnen tropisch met een reggae achtig nummer' Samen Dansen Op de Beat".
Het tweede nummer " Dit Is Mijn Haven" is een jazzy liedje wat Amsterdam beschrijft, het derde nummer " Dabadibada" is eigenlijk ook weer jazzy en doet me wat denken aan Cherry.

 Het vierde nummer " Zij is het Noorden kwijt" valt op door de centrale rol van akoestische instrumenten zoals bijvoorbeeld de piano. Wat mij betreft komen we dan bij een van de hoogte punten van het album " Buiten kraakt het ijs" een prachtige ballade met piano en viool in de hoofdrol.

Dan volgt " Eiland in de Stad" een up tempo nummer. Het tweede echte hoogtepunt is wat mij betreft "Eerst" wat ook een prachtige ballade is met een mooie hoofdrol voor trompet.. Dit wordt gevolgd door het nummer " Dat was Papa" is een betoverend mooi nummer en bijzonder persoonlijk.

Tja dan wordt het lastig om naar die twee prachtige nummers even tijd voor iets vrolijkers, " Nutteloze dingen doen".

" Buurvrouw " is een tango achtige ballade en het album wordt afgesloten door het nummer waar we al eerder over schreven " Wanneer" ook weer zo'n prachtige ballade.

Conclusie: Saskia heeft een bijzonder persoonlijk album afgeleverd. De nummers vallen op door de meestal ingetogen begeleiding. Qua teksten is Saskia goed in staat om mooie beeldende verhalen te vertellen. Ze is echt op haar best in die betoverende ballades als " Wanneer" , " Buiten Kraakt het Ijs" en "Eerst" maar het absolute hoogtepunt is wel " Dat was Papa" een huiveringwekkend mooi nummer.

Met  Saskia Schalekamp heeft de Nederlandse kleinkunst er een zeer waardevolle nieuwe artiest erbij,

( Score : 4/5 )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten