zondag 24 februari 2013

SIGUR ROS BETOVERT AMSTERDAM



Het valt niet mee als je een naam hebt om unieke live optredens af te leveren om dan weer iedere keer je zelf te overtreffen. Toch is dat nu net wat Sigur Ros in de Heineken Music Hall afgelopen donderdag liet zien en horen.



Was het vorige optreden in Paradiso gewoon goed, dit optreden had dat magische en unieke wat de band zo 'n uitzonderlijke live reputatie geeft.

Het zag er overigens niet naar uit, de lokatie heeft niets en ook het voorprogramma , Blank Mass, was niet meer dan een flauw opwarmertje. De zaal werd er niet koud of warm van.

Maar toen om negen uur de band op kwam was dat meteen anders. De eerste nummers speelde de band achter een scherm. Wat overigens wel symbolisch is, want echt contact zoeken met het publiek doet de band nooit.

Met vooral veel nieuwe en oudere nummers wist de band een oorverdovend en overdonderend optreden neer te zetten.

De magistrale hoofdrol wordt uiteraard vertolkt door de frontman Jonsi, die met zijn bloedzuivere betoverende stem al bij het eerste nummer de zaal plat kreeg.

Weg was het rumoer en weg was het leven van alle dag. Bijna twee uur nam Sigur Ros ons mee in de betoverende eigen wereld.

De muzikanten lieten keer op keer blijken griezelig perfect op elkaar te zijn ingespeeld. Een unieke combinatie van het geluid van Sigur Ros en de prachtige beelden maakt dat je eigenlijk naar een levend kunstwerk kijkt.

Daarbij kiest de band niet voor de makkelijke weg van de succesnummers. Het zijn juist de oudere werken die dit optreden tot een uniek optreden maken.

De nummers waarbij de band zacht en langzaam begint en uiteindelijk hard en fel eindigt, worden met ingetogen nummers afgewisseld.

Hierdoor krijgt het publiek ook af te toe rust, want een optreden van Sigur Ros is hardwerken. Je komt oren en ogen te kort.


Als het optreden dan is afgelopen is het de band wederom gelukt om de meetlat nog hoger neer te leggen.

Sigur Ros blijft een band die live onovertroffen is en het beste is wat IJsland heeft te bieden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten