vrijdag 17 augustus 2012

FREE PUSSY RIOT


De veroordeling van de Russische punkband Pussy Riot door een Russische rechtbank is een harde klap voor de vrijheid van meningsuiting in het land. Drie leden van de anti-poetinpunkband werden schuldig bevonden aan ‘door religieuze haat gevoed hooliganisme' en kregen twee jaar strafkamp opgelegd.
De drie vrouwen werden in februari 2012 opgepakt nadat zij een protestlied zongen van ongeveer een minuut in de Russisch-orthodoxe kerk. Voor dat vergrijp moeten de leden van Pussy Riot hun straf van twee jaar uitzitten in een strafkamp.
Amnesty gelooft dat het proces tegen Maria Alekhina, Ekaterina Samutsevich en Nadezhda Tolokonnikova politiek gemotiveerd is en zet kanttekeningen bij de eerlijkheid van het proces. Amnesty beschouwt de leden van Pussy Riot als gewetensgevangenen die uitsluitend zijn veroordeeld voor het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting. Hun actie was hooguit beledigend.
De Russische autoriteiten moeten de beslissing van de rechtbank ongedaan maken en Maria, Ekaterina en Nadezhda onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. Velen zien in deze zaak het stempel van het Kremlin of de Russische Orthodoxe Kerk die de vrijheid van meningsuiting steeds verder onder druk zetten.
Niet alleen is de uitspraak in deze zaak een poging om de drie leden van de punkband de mond te snoeren maar het is ook een waarschuwing naar anderen: kritiek op de macht wordt niet getolereerd en kan zwaar bestraft worden.
( Bron: Amnesty International)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten