woensdag 18 januari 2012

STOP SOPA!!

Al dagen is de afkorting in het nieuws, maar wat betekent die afkorting nou eigenlijk? We hebben het natuurlijk over SOPA. De letters staan voor Stop Online Piracy Act. Een Amerikaans wetsvoortsel dat, zo wordt gesteld, online piracy tegen moet gaan. Het is wetgeving die er volgens velen toe zal leiden dat internetproviders en websites ertoe gedwongen worden om als politie-agenten op te treden.
Wikipedia legt SOPA als volgt uit:
De Stop Online Piracy Act (SOPA), ook bekend als H.R. 3261, is een Amerikaans wetsvoorstel dat op 26 oktober 2011 werd ingediend door het Republikeinse lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Lamar Smith en een groep van twaalf Republikeinse en Democratische medestanders. Het wetsvoorstel geeft de Amerikaanse justitie en auteursrechthebbenden meer mogelijkheden om online uitwisseling van auteursrechtelijk beschermde bestanden en online handel in namaakproducten tegen te gaan.
De doelen van SOPA lijken niet eens zo verkeerd, maar de inhoud van de wetgeving liegt er niet om. Mensen die online surfen worden in feite allemaal gezien als potentiƫle misdadigers en moeten daarom zeer scherp in de gaten gehouden worden. Via de wetgeving wordt het mogelijk om heel snel informatie te achterhalen van personen en bijvoorbeeld hele netwerken en sites plat te leggen zonder dat een rechter daartoe toestemming heeft gegeven.
Juist vandaag is er groot protest tegen SOPA. Zo heeft  Google haar logo vandaag op zwart staan en hebben wij ook vandaag aandacht voor SOPA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten