donderdag 28 maart 2013

RECORD STORE DAY 2013: FEESTDAG TER ERE VAN DE PLATENWINKEL

Record Store Day 2013, feestdag ter ere van de platenwinkel
Er was eens een man die een viswinkel had. Deze man wist alles over vissen, omdat het zijn grootste hobby was.


 Hij kon precies vertellen welke hengel en welk molentje je voor welke vis moest gebruiken. Uit heinde en verre kwamen de mensen naar zijn winkel voor zijn expertise. Zijn winkeltje liep daarom ook heel erg goed. Tot er om de hoek een Walmart zijn deuren opende. Die gingen dezelfde hengels verkopen, maar dan een stuk goedkoper. Als mensen vroegen welk molentje of welke hengels je voor welke vis moest gebruiken, konden ze bij Walmart geen antwoord geven. Daarom gingen de mensen bij de man van de viswinkel vragen om inlichtingen om vervolgens bij Walmart de goedkope hengels te kopen. De kleine zelfstandige viswinkel was binnen een jaar failliet en toen kon Walmart de prijzen van de hengels verhogen.
Al jaren staan de kleine onafhankelijke platenzaken in Nederland onder druk. Bovenstaand verhaal mag niet het verhaal worden van de onafhankelijke platenzaak. Vandaar dat er een dag in het leven is geroepen ter ere van de platenboer. Een dag met optredens en speciale releases op vinyl. Maar daar gaat Record Store Day maar voor een klein deel over.
Een platenzaak is zoveel meer dan een bedrijf. He
t is een ontmoetingsplek, een plaats waar mensen over muziek ouwehoeren, welke platen het best zijn op het moment, hoe goed de nieuwste van David Bowie is en welke plaat van John Coltrane nou zijn belangrijkste is.
Het is een plek waar nieuwe muziek kan sluimeren, kan groeien, tot bloei kan komen. Anouk, Ilse Delange of recenter, Michael Kiwanuka, waren nooit zo groot geweest zonder de steun van de onafhankelijke platenzaak.
Een platenzaak is nostalgie. Niet alleen de lp’s, de cd’s, de zwart-wit films van Fellini, de snuffelende mensen of de eeuwige discussie wat nu de beste plaat van The Beatles is, alles in de winkel is nostalgisch, maar niet ouderwets. Omdat kunst niet ouderwets kán zijn.
Een echte platenzaak heeft personeel met een passie voor muziek. Of dat nu voor klassiek, metal, hiphop of pop is, het doet er niet toe. Een speciaalzaak is gespecialiseerd en dat merk je bij binnenkomst aan alles. En of het personeel nou Matthew E. White aanraadt of Kendrick Lamar, Gustav Mahler of Burzum, bij het internet of de niet gespecialiseerde megaketens zul je deze namen niet eens tegen komen.
Deze bijzondere winkels, vaak culturele steunpunten in een stad, dat is waar Record Store Day om gaat. Dat winkels zoals hierboven omschreven nooit mogen verdwijnen. De goede boekhandels hebben de boekenweek, de goede platenzaken hebben Record Store Day.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten