zaterdag 28 augustus 2010

PROPAGANDA - A SECRET WISH ( 25th Anniversary Deluxe Edition)

ZTT
Release: Inmiddels uit

Als een album na 25 jaar opnieuw wordt uitgebracht , moet het wel een bijzonder album zijn. Maar het was in 1985 meer dan dat. Paul Morley en Trevor Horn hadden net hun eigen ( inmiddels legendarische ) platenlabel opgericht : ZTT en daar verscheen naast het eigen huisorkest The Art of Noise en de boysband Frankie Goes To Hollywood opeens deze Duitse parel.

Propaganda leverde met A Secret Wish een prachtig icoon af van de electronica in de jaren 80. Met de unieke stemmen van Claudia Brucken en Susanne Freytag en de begeleiding van Michael en Ralf Mertens Droper wist de groep een combinatie te maken van Kraftwerk en ABBA.

Daarbij wist ZTT het concept zo op te blazen dat het wel leek of er sprake van een meesterwerk. En eerlijk is eerlijk het was ook een zeer bijzonder album, al was het vanwege het feit dat Trevor Horn er in slaagde een album dat eigenlijk gemaakt was op een Fairlight computer te laten klinken of er sprake was van een symfonieorkest. Hoogtepunten van het album zijn nummers als Dr Mabuse, Duel en P Machinery ( de singles) en een nummer als Dream within A Dream . Het zijn juist dit soort nummers die de meetlat voor andere groepen in de 25 jaar erna wel erg hoog hebben gelegd.

De Deluxe versie is zeker voor de verstokte fans een welkome aanvulling. Met allerlei aardig versies van de bekende nummers. En mocht je nog nooit iets van ze gehoord of gezien hebben, Dr Mabuse was de eerste videoclip van Anton Corbijn. Die daarna werd oppikt door oa U2 en Depeche Mode.


http://www.youtube.com/watch?v=2e03_64xpF4

1 opmerking: