woensdag 15 juni 2016

De pareltjes op Best Kept Secret






Afbeeldingsresultaat voor bks16






Beach House, vrijdag 21.45- 22.45 uur, Two (podium)
Victoria Legrand en Alex Scally maken muziek voor die periode tussen slapen en waken in. Als de werkelijkheid nog aangenaam onscherp is en je aan je eigen bestaan twijfelt. Dromerig is een understatement. Het popduo uit Baltimore bestaat al sinds 2004, maar beleefde in 2010 een doorbraak met het album Teen Dream. De productiviteit ligt, in tegenstelling tot het altijd slaapwandelende tempo van Legrands en Scally's muziek, bijzonder hoog. Vorig jaar brachten ze maar liefst twee albums uit. Legrand galmt daarop hemelwaarts, terwijl de bedwelmende gitaar en toetsen van Scally haar ondersteunen. Hopelijk blijft al dat delicaats overeind op een festival.

BECK, VRIJDAG, 22.45-0.00 UUR, ONE (PODIUM)


Een nieuwe single, Wow, is al uit en een album onderweg. Als die single een voorbode is, wordt de nieuwe plaat van de Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist weer een feest-Beck. Dit in tegenstelling tot het weliswaar prachtige maar ook in zichzelf gekeerde vorige album Morning Phase. Wow heeft een luie hiphopbeat uit een vintage drumcomputer en een nana-koortje dat lekker blijft zeuren in je hersenpan. Beck is vermaard om zijn spectaculair aangeklede concerten en mogelijk verrast hij met live vertolkt nieuw materiaal. Hierdoor is zijn optreden, headliner op vrijdag, iets om reikhalzend naar uit te kijken.

WILD NOTHING, ZATERDAG, 20.30-21.30 UUR, FIVE (PODIUM)

Je hebt dreampop met gitaren en dreampop met synthesizers, maar je hebt óók dreampop waarin synths en gitaren sensueel de liefde met elkaar bedrijven. Zoals bij Wild Nothing, de band van de Amerikaanse romanticus Jack Tatum uit Virginia. Slimme synthesizerpatronen, rinkelende gitaarloopjes; ze wisselen elkaar zó elegant af dat je vergeet waar je nou precies naar zit te luisteren. En die liedjes hè, die liedjes. Bij Wild Nothing gaat het niet alleen om de ijle, dromerige sound (die indruk wekken dreampop- en shoegazerepresentanten nog wel eens), maar ook om de melodieën, die altijd wel linksom of rechtsom Tatums liefde voor The Smiths verraden.

AIR, ZATERDAG, 20.30-21.30 UUR, TWO (PODIUM)


Nieuwe muziek heeft het Franse duo Air, bestaande uit Jean-Benoît Dunckel en Nicolas Godin, al jaren niet meer uitgebracht. Waarom niet? Een nieuwe plaat zou nooit zo goed zijn als hun beste werk, zeggen ze zelf. Maakt dat iets uit? Mais non. Met genrebepalende klassiekers als Moon Safari, Talkie Walkie en 10.000 Hz Legend op je naam zeker niet. Zet maar op: La Femme d'Argent. Een wonderlijke, instrumentale bries van ruim zeven minuten; de baslijn slaapverwekkend en episch tegelijk. En dan die synthsolo. Die spacebliepjes. Enfin. Hoe ze dat live gaan doen, zoeken ze maar uit. We willen het allemaal horen.

WILCO, ZONDAG, 21.00-22.30 UUR, TWO (PODIUM)

Best raar dat Wilco dit jaar staat geprogrammeerd op juist die twee popfestivals waar je vooral naartoe gaat om nieuwe muziek te ontdekken. Wilco bestaat immers al sinds 1994 en was in Nederland al vaak te zien. Maar Le Guess Who? en Best Kept Secret hebben gelijk met hun keuze. De band uit Chicago verrast live altijd en weet zich op plaat nog steeds te vernieuwen. Geen van de albums klinkt hetzelfde. Begonnen als wat een alt-countryband heette, omarmde de band van Jeff Tweedy elektronica, krautrock, pop en soul. Luister ter voorbereiding even naar het live-album Kicking Television (2005). Kippevel. Nog altijd. Wilco kan ongekend hard tekeergaan, om vervolgens over te schakelen op een fluisterzacht teder repertoire. Een van de allerbeste rockbands van de laatste decennia zal ook de hipsters op Best Kept Secret weten te verbijsteren met soms weerbarstige en altijd wonderschone liedjes.
bron volkskrant


Geen opmerkingen:

Een reactie posten