woensdag 13 december 2017

EERSTE NAMEN VOOR DOWN BY THE RIVER 2018




Blitzen Trapper en The Deep Dark Woods zijn de eerste grote namen voor de vierde editie van het roots- en americana festival Down By The River in Poppodium Grenswerk. Down By The River vindt plaats op zondag 8 april 2018. Het festival maakt vandaag de eerste vier artiesten bekend. Verder staan ook The Yawpers en Jay-Roon op het festival.

Down By The River is vernoemd naar een nummer van Neil Young. Het festival vindt pal aan de Maas plaats, de rivier die al eeuwen door Venlo stroomt. Down By The River richt zich op frisse en vernieuwende americana en rootsmuziek. Tickets zijn te koop via de website van Poppodium Grenswerk, in het eetcafé en bij Sounds Venlo. De eerste 25 (online) tickets ontvangen een exclusieve zeefdruk van het festival.

De eerste vier namen op een rij: 

Blitzen Trapper
Blitzen Trapper is een zeskoppige band uit Portland, Oregon die haast perfecte indiepopliedjes maakt. Nummers in vele stijlen, verassend en dynamisch. Soms klinkt het alsof The Beatles stiekem een Americana-album hebben opgenomen en soms alsof Beck samen met Neil Young & Crazy Horse een hit heeft geschreven. Blitzen Trapper is in 2000 opgericht en brak in 2007 door met het derde album ‘Wild Mountain Nation’. Het nieuwe album ‘Wild and Reckless’ is nu uit. Frontman Eric Earley, de belangrijkste tekstschrijver en arrangeur van de band, bewijst zich opnieuw en levert wederom een serie hoogstaande en bloedmooie liedjes af die door de bezielde band hartstochtelijk muzikaal omlijst worden.
The Deep Dark Woods
Het was jarenlang stil na het succesvolle album Jubilee uit 2013. In de pauze die ontstond zijn de bandleden van The Deep Dark Woods opnieuw gerangschikt. Met het nieuwe album Yarrow dat eind oktober is verschenen, bewijst The Deep Dark Woods dat ze nog even muzikaal zijn als in voorgaande jaren. De negen nieuwe nummers die op de nieuwe plaat terecht zijn gekomen zijn stuk voor stuk melancholisch en meeslepend van aard. Net als waar eerder menig grote murderballad ontstond, klinkt ook op Yarrow de nodige scheut gotisch surrealisme.Songwriter Boldt combineert moeiteloos de muzikale folk- en bluestradities van Ierland tot Tennessee. En alhoewel zijn songs met de jaren steeds droeviger lijken te worden, klinkt de band nog steeds fris en verrassend.
The Yawpers
Het derde album van The Yawpers is getiteld ‘Boy in a Well’ en speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog waar een moeder die haar pasgeboren baby verlaat. Er borrelt echter nog veel meer onder de oppervlakte, net zoals bij de band zelf. Als je naar The Yawpers luistert snap je het. Het geluid van de band kent vele vaders. Je hoort ouderwetse country en roots, maar ook The Cramps, Dead Kennedys en Springsteen. Dit tweede album werd geproduceerd door Tommy Stinson van The Replacements en Alex Hall die eerder werkte met JD McPherson en Pokey Lafarge. Genoeg name-dropping, gewoon een te gekke band!

Jay-Roon
Eind vorig jaar vertrok Jay-Roon (frontman Jeroen kennen we van Maison Du Malheur) naar “The Big Easy” waar hij een maand lang onderdak vond in de wijk Musicians’ Village in de Upper Ninth Ward. Daar kwam hij in aanraking met de intense muzikale straatcultuur van de stad en zag hij lokale artiesten zoals King James & the Special Men, Walter “Wolfman” Washington & Leyla McCalla aan het werk. Met een hoofd vol inspiratie en een oude tenorgitaar keerde Jay-Roon terug naar Europa om neer te strijken in een verbouwde cementfabriek in de Catalaanse Pyreneeen. In de zes weken die volgde werd de basis gelegd voor het debuutalbum “Home to many a Creature”, een sfeervolle, intieme, ronkende maar boven alles swingende plaat met karakter en exotische hartslag.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten